S-a spus mereu că a existat o Mare Criză Economică începând din anul 1929 şi că toată nenorocirea a plecat de la bursa din New York, acolo unde speculaţiile erau în floare. Fenomenul a fost descris de istorici şi economişti în mii de feluri şi termenul a intrat în creierul maselor prin intermediul manualelor. Internetul amplifică acum orice şi recesiunea este amintită permanent pentru a provoca panică şi interesul maselor pentru a citi articole pe tema respectivă. Problema este că industria marilor puteri mergea din plin, dar produsele speciale ale multor fabrici nu aducea nimic interesant pe piaţă. Astfel, din anul 1926 a apărut modelul Mark 11. Avea o masă de 1.593 kg şi era realizat cu cea mai mare precizie pentru a străbate până la 13 km. Se putea şi mai bine şi Mark 12 era puţin îmbunătăţit în 1930. Torpilele duceau spre ţintă 227 kg de trotil, un explozibil stabil. Era totuşi greu de fabricat şi foarte poluant, detaliu minor pentru militari.
Japonia juca tare în domeniu şi avea dispozitive ofensive cu o masă de 2,6 tone şi care închideau în conul de luptă 375 kg de explozibil. O singură lovitură putea să fie fatală unui vapor de dimensiunile unui distrugător sau chiar a unui crucişător uşor. Orice navă se putea alege cu avarii grave în urma contactului cu o torpilă. Cele ale submarinelor aveau 1.668 kg şi 300 kg de încărcătură de luptă. Era evident că lupta pentru Oceanul Pacific nu va cunoaşte mila şi cele mai puternice dispozitive urmau să fie utilizate de flotele americană şi niponă.
Nu erau produse unice, ci se lucra în serie la aceste arme deosebit de complicate şi care nu pot fi asamblate în statele cu o industrie modestă din punct de vedere tehnologic. România epocii era obligată să importe sistemele de atac subacvatic. Arsenalele lumii primeau comenzi generoase de armament, dar se putea şi mai mult. Mereu mai mult!
Marea Criză Economică a debutat în octombrie 1929 şi se spune că s-a extins şi s-a acutizat pe măsură ce timpul trecea. Este interesant de observat că şi producţia de torpile a crescut în paralel cu fenomenul de recesiune mondială. Oare să fie vreo legătură între cele două evoluţii?